Пътеводител на успешно организираното кръщене

Публикувано от Krusha Team 19.06.2019 0 Коментари

Когато преди година започнах да организирам кръщенето на своя син, бях сигурна, че това ще бъде лека и приятна за изпълнение задача. Не, че не беше така, но излезе, че съм неподготвена за голяма част от традициите и се наложи доста да прочета, за да мога да отговарям на “Ооо, как в събота!? Никой не кръщава в събота!”, “Защо цветни, а не бели дрехи за мъника?”, “Сладка или солена ще е почерпката?” и т. н.

Тъй като събрах доста информация, както за старите традиции, така и за модерните идеи, реших да я споделя, за да се получи нещо като пътеводител през незабравимия път на организирането на това така важно за всички събитие.

Надявам се четенето да бъде приятно и полезно!

Първото и най-важно нещо е да изберем кръстник или кръстница на своето дете. Тук правилата са малко: Кръстникът/кръстницата трябва задължително да е кръстен, кръстникът/кръстницата трябва да е над 14 години (мисля, че голяма част от храмовете са склонни да пренебрегнат това правило, но е важно да попитате представител на конкретния храм), кръстник не може да е някой от родителите на кръщелника или отецът, извършващ Светото Тайнство Кръщение.

Следва да изберем дата на кръщенето. Трябва да отбележа, че според църковните канони забранени дати няма - за разлика от всякакви други събития, за които трябва да се изчака края на пости, например, за кръщенето е подходяща всяка календарна дата и всеки ден от седмицата. Решението за датата, зависи изцяло от Вашите желания. Най-предпочитани са уикендите, като по-често се избират неделите.

След като сме избрали дата, трябва да изберем и храм, в който ще се състои Светото Тайнство Кръщение. Манастирите и църквите имат собствен подход към ритуалите и спазват собствени правила - за някои е необходимо предварително да запазите час, за други - не, цените варират доста (попадах на цени за ритуал от 30 до 200 лв.) - съветвам Ви да отделите малко време и да посетите храма, който сте избрали, за да уточните подробностите около ритуала. По-големите манастири имат доста добро онлайн присъствие, така че докато избирате, може да сравнявате и в интернет. Същественото е, че ритуалът протича по сходен начин, независимо от това кой храм сте избрали.

Последното решение, което трябва да вземете е за почерпката след кръщенето. Според българската традиция, след кръщенето се дава почерпка за здраве, която задължително включва сладка питка и мед. От Вас зависи дали тази почерпка за гостите ще е в храма, след самия ритуал, дали ще посрещнете гостите у дома или ще изберете ресторант. Най-честият избор е ресторант, тъй като ще имате възможност да обърнете внимание на гостите си, без да се притеснявате за всяка празна чаша на масата. Ако все пак изберете домашния уют, не забравяйте, че ще Ви е необходима помощ - мобилизирайте близки и приятелки за готвене, сервиране, отсервиране и т. н.

Честито! Вече сте избрали кръстник и датата, позвънили сте (или отишли) до избрания храм и сте запазили час, избрали сте и място за почерпката. Изградили сте основата на Вашия празник.

Следва да поканите гостите. Хубаво е да направите това поне един месец преди събитието. Изберете дали да поканите гостите си устно или да поръчате (или изготвите) за тях покани, които да останат хубав спомен от събитието. Във всеки случай е добре да поканите гостите си лично, заявявайки уважение към тях. Определете си и срок, в който да получите отговор за присъствие (може да е упоменат в поканата или да се обадите допълнително за потвърждение), за да може да дадете точен брой гости на ресторанта или да предвидите конкретно количество храна, ако сте у дома. Не забравяйте да изберете хубава торта! А ако желаете може да подготвите и малки подаръчета за своите гости.

Обсъдете с кръстника/кръстницата кой какво ще осигури за празника. По традиция, кръстникът/кръстницата въвежда кръщелникът в храма, а след ритуала, го подсушава като често за това се избира кърпа с името на кръщелника и го облича в нови бели дрехи (цветът отдавна не е задължителен) и му подарява златно кръстче. За ритуала още ще са Ви нужни: ритуална свещ, дар за храма (обикновено включва сапун, малка кърпа и зехтин, но в зависимост от храма, може да има изменения, така че е добре да попитате на място), кутийка за коса, в която да съхранявате отрязания по време на ритуала кичур, бонбони за да почерпите гостите си в храма, а ако няма предвидена почерпка след храма, тук трябва да се раздаде и питката с мед.

Остава само да изберете дали и как ще бъде украсено всичко за вашето събитие. Повечето храмове разрешават украса за ритуала, но имайте предвид, че ако не сте наели професионалисти, ще ви бъде трудно да се справите, тъй като времето между ритуалите често е доста ограничено. Украсата за ресторанта е по-малко претенциозна, тъй като може да украсите сами преди ритуала или да наемете професионалисти, които да подготвят всичко. Помислете и за наемането на фотограф - снимките остават един безценен спомен, устояващ на времето.

Всяка една от тези теми, ще разгледам допълнително в отделна статия, за да може да се запознаете с всякакви подробности, да прочетете за различни, интересни, дори малко странни, традиции и поверия и да допълните информацията, която ви е необходима, за да бъде този ден наистина специален.

Коментирай тук